Kada razmišljate o kotlu za grejanje Vašeg doma, ključno je da odaberete pravi tip kotla za svoj dom.

Postoje tri glavna tipa kotlova koje možete ugraditi u svoj dom: kombinovani kotlovi, samo grejni (obični kotlovi) i sistemski kotlovi.

Onaj koji je najpogodniji za Vas i Vaš dom u velikoj meri zavisi od Vaših trenutnih potreba za toplom vodom, ali je takođe važno uzeti u obzir i druge faktore, kao što su starost Vaših trenutnih sistema za grejanje i pritisak Vašeg vodovodnog sistema.

Kombinovani kotao obezbeđuje i grejanje i toplu vodu iz jedne jedinice, obično okačene na zid.

Kombinovani kotlovi koriste metalni izmenjivač toplote za trenutno zagrevanje tople vode na zahtev, oni to postižu sagorevanjem, npr. sagorevanjem goriva kao što su gas ili nafta.

Ovo je najveća razlika između kombinovanih kotlova, jer za razliku od tradicionalnih bojlera ne zahtevaju poseban rezervoar za toplu vodu. Umesto toga, topla voda se zagreva odmah iz jedne jedinice.

Prednosti kombinovanih kotlova

  • Ako tražite kotao koji je energetski efikasan, kombinovani kotao bi mogao biti rešenje. Mogu se koristiti za grejanje doma, kao i za vodu, štedeći Vam račune za grejanje.
  • Njihova kompaktna veličina čini ih idealnim čak i za najmanja imanja, a pošto koriste mrežu za grejanje vode, nećete morati da pravite prostor za glomazan rezervoar za vodu ili cilindar.
  • Još jedan plus je to što mogu trenutno da zagreju vodu koja Vam je potrebna; nećete morati da čekate na taj vrući, sparan tuš.

Kotao samo za grejanje ili običan kotao ima tri glavne komponente – sam bojler, odvojeni rezervoar tople vode i rezervoar za hladnu vodu.

Kotao snabdeva toplom vodom i bojler za centralno grejanje i za skladištenje, tako da može da obezbedi i toplu vodu i vodu za grejanje.

Obični bojleri rade tako što dovode toplu vodu direktno u sistem centralnog grejanja, odnosno radijatore i čuvaju toplu vodu u rezervoaru tople vode za upotrebu na zahtev.

Hladna voda se dovodi u kotao preko rezervoara za hladnu vodu (obično smešten u potkrovlju).

Prednosti kotlova samo za grejanje

  • Kotlovi samo za grejanje mogu da obezbede veći protok i kao rezultat toga su pogodniji za veće imanje sa većim zahtevima za toplom vodom, npr. oni sa više kupatila.
  • Pošto ne zahtevaju snabdevanje vodom pod visokim pritiskom preko mreže, dobra su opcija za starije sisteme grejanja koji možda neće tolerisati visok pritisak zatvorenog sistema.
  • Alternativno, oni su takođe dobar izbor za područja koja imaju niski pritisak vode iz mreže, koja se obično bore da obezbede adekvatan pritisak vode potreban za kombinovane i sistemske kotlove.

Sistemski kotlovi su u suštini nadograđena verzija običnog ili grejnog kotla. Oni mogu da obezbede i toplu vodu na zahtev i vodu za grejanje za Vaše radijatore.

Kao bojleri samo za grejanje, oni imaju poseban rezervoar tople vode, samo što je bez ventilacije.

Svi delovi kao što su pumpa i ekspanziona posuda su takođe unutrašnji, što takođe znači da nije potreban rezervoar za hladnu vodu i voda se dovodi do bojlera preko mreže.

Prednosti sistemskih kotlova

  • Baš kao i kotlovi samo za grejanje, veliki cilindar za skladištenje tople vode znači da su idealni za nekretnine sa visokim zahtevima za toplom vodom.
  • Pošto su im sve komponente ugrađene i ne zahtevaju vodokotlić, to znači da im nije potrebno toliko prostora kao bojlerima koji koriste samo grejanje. To takođe znači da postoji više fleksibilnosti sa lokacijom instalacije.
  • Sistemski kotlovi ne zahtevaju nikakve komponente u potkrovlju, to takođe znači da ne morate da brinete o potencijalnom curenju ili smrzavanju tokom zimskih meseci.

Kotlovi Vodoterm

Shopping cart

close