Gde u svojoj kući treba da postavim bojler?

Razlozi za premeštanjem bojlera su uglavnom renoviranje kuće, izolovanje od buke rada bojlera i slično. Premeštanjem bojlera izvan vidokruga i izolovanijeg područja Vašeg doma bi moglo pomoći u rešavanju Vašeg problema.

Bojleri se mogu nalaziti u raznim prostorijama u celoj kući, ali najčešće se postavljaju u kuhinji, kupatilu ili ostavi. Treba ga postaviti na ili uz spoljni zid, jer se po propisima svi novi bojleri ugrađeni moraju kondenzovati, što znači da stvaraju kondenzaciju i zbog toga je potrebna ispušna cev.

Vaš bojler takođe mora biti na odgovarajućoj udaljenosti od vrata ili prozora – svaki bojler treba imati minimalno rastojanje od vrata i prozora, o čemu će majstor koji postavlja bojler moći da Vas posavetuje. Zatim, potreban je pristup otpadnoj cevi zbog čega je kupatilo često najprikladnije mesto za postavljanje bojlera.

Kada se bojler pomera na drugo mesto, njegov cevovod se obično mora pomerati zajedno sa njim što će gotovo uvek povećati troškove Vašeg postavljanja novog bojlera zbog dodatnog vremena i rada. Iako će Vaš pouzdani instalater uložiti sve napore da stvori i ostavi što manje nereda dok radi, ovo je neizbežno složeniji posao od direktne zamene bojlera.

Ako planirate da premestite bojler na gas u drugu prostoriju, od presudne je važnosti da istovremeno ugradite detektor za ugljen monoksid. U retkim slučajevima kada Vaš bojler ili drugi uređaj za gas ima curenje ugljen monoksida, to može prouzrokovati po život opasne uticaje.

Iako su mnogi savremeni bojleri projektovani sa smanjenom propusnošću buke u poređenju sa starijim modelima, oni uglavnom i dalje emituju neku buku posebno kada su u funkciji. Postavljanje bojlera u neki element ormara može biti rešenje za prikrivanje buke.

Ako u svojoj kući posedujete pomoćnu prostoriju, to bi bilo idealno mesto za postavljanje novog bojlera. Tu je van Vašeg opšteg životnog prostora i to daje Vam mogućnost da i druge delove doma efikasnije koristite.

Da biste ugradili bojler u potkrovlje, bojler mora biti postavljen na zid koji može da podnese težinu. Moraćete da proverite i da li je Vaš bojler sa zaštitom od smrzavanja. Ako je prostor ograničen, toliko da nije moguće uspraviti se, mogli biste imati poteškoća sa majstorom za servisiranje. Ukoliko je bojler u podkrovlju, topla voda može preći dugačak put do Vaše slavine u kuhinji do bojlera, tako da postoji potencijal za trošenje vode i energije.

Generalno, s obzirom da je većina bojlera postavljena u sobi, oni se mogu postaviti bilo gde u Vašoj kući pod uslovom da su ispunjeni si uslovi.

Prodaja bojlera

Shopping cart

close