Kako odabrati pravi bojler za Vaš dom?

U današnje vreme, bojleri su postali neizostavan deo naših domova, pružajući nam toplu vodu za različite svakodnevne potrebe. Međutim, sa raznovrsnim opcijama koje su danas dostupne, odabir pravog bojlera može biti izazovan. U ovom članku, razmotrićemo različite vrste bojlera, njihove prednosti i mane, i pružiti vam korisne smernice kako odabrati odgovarajući bojler za potrebe vašeg doma, uzimajući u obzir faktore poput veličine domaćinstva, potrošnje tople vode i energetske efikasnosti.

 1. Klasični bojleri:
  Klasični bojleri, takođe poznati kao rezervoarski bojleri, su najčešći tip bojlera koji se koristi u domaćinstvima. Oni imaju rezervoar u kojem se zagreva i skladišti određena količina tople vode. Prednosti klasičnih bojlera uključuju relativno nisku cenu i jednostavnost instalacije. Međutim, mane klasičnih bojlera su da zauzimaju dosta prostora, ne pružaju beskonačnu zalihu tople vode i mogu biti manje energetski efikasni u poređenju sa drugim vrstama bojlera.
 2. Bojleri bez rezervoara (tankless bojleri):
  Bojleri bez rezervoara, poznati i kao tankless bojleri ili protočni bojleri, rade tako da toplu vodu zagrevaju neposredno pre upotrebe. Oni eliminišu potrebu za rezervoarom i omogućavaju neprekidno snabdevanje toplom vodom. Prednosti tankless bojlera uključuju kompaktnu veličinu, beskonačnu zalihu tople vode, veću energetsku efikasnost i niže račune za energiju. Međutim, tankless bojleri su obično skuplji za kupovinu i zahtevaju odgovarajući kapacitet za istovremeno snabdevanje više tačaka vode.
 3. Solarni bojleri:
  Solarni bojleri koriste sunčevu energiju za zagrevanje vode. Oni smanjuju potrošnju energije i mogu biti ekološki prihvatljivija opcija. Prednosti solarnih bojlera su smanjenje troškova energije, dugoročna ušteda i smanjeni ekološki otisak. Međutim, njihova efikasnost može biti ograničena u oblačnim ili manje sunčanim područjima, a instalacija solarnih panela može biti skupa.
33274 Min

Kako odabrati pravi bojler za vaš dom:

 1. Veličina domaćinstva:
  Procenite broj članova domaćinstva i njihove potrebe za toplom vodom. Veća domaćinstva će zahtevati bojler većeg kapaciteta kako bi obezbedila dovoljno tople vode za sve aktivnosti.
 2. Potrošnja tople vode:
  Procenite koliko tople vode se koristi u vašem domu tokom dana. To može uključivati tuširanje, pranje sudova, pranje veša itd. Ovo će vam pomoći da odredite kapacitet bojlera koji vam je potreban.
 3. Energetska efikasnost:
  Pripazite na energetsku oznaku bojlera. Bojleri sa boljom energetskom efikasnošću mogu vam doneti uštedu na dugoročnom planu. Potražite bojlere sa visokom energetskom oznakom, kao što su A+ ili A++.
 4. Budžet:
  Postavite budžet koji ste spremni izdvojiti za bojler. Imajte na umu da će cene varirati u skladu sa vrstom bojlera i njihovim karakteristikama. Uzmite u obzir dugoročnu uštedu energije prilikom donošenja odluke o ceni.
 5. Konsultujte stručnjake:
  Ako niste sigurni koji je bojler najbolji za vaše potrebe, konsultujte se sa stručnjacima za grejanje i vodoinstalaterskim uslugama. Oni će moći da vam pruže savete i preporuke na osnovu specifičnih zahteva vašeg doma.

Konačno, odabir pravog bojlera za vaš dom zahteva pažljivo razmatranje faktora kao što su veličina domaćinstva, potrošnja tople vode i energetska efikasnost. Razmotrite prednosti i mane različitih vrsta bojlera kako biste doneli informisani izbor koji će zadovoljiti vaše potrebe i pružiti vam pouzdan izvor tople vode u vašem domu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Shopping cart

close