Kako znati da je vreme da nabavite novi bojler?

Da li je vreme da nabavite novi bojler za Vaš dom? Postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir kada se suočite sa ovim pitanjem, ali generalno postoje dva glavna razmatranja koja Vam mogu pomoći da odlučite:

Prvo, da li je Vaš bojler neispravan ili oštećen? I ako jeste, da li se ta oštećenja mogu popraviti?

Drugo, koliko je star Vaš bojler? Jedinica koja je stara samo nekoliko godina neće morati da se menja osim ako nije ozbiljno oštećena. Ukoliko je Vaš bojler stari, onda kvarovi mogu signalizirati da je potrebna zamena.

Koje vrste oštećenja bojlera se mogu popraviti?

Ukoliko Vaš bojler počne da radi neispravno, još uvek nema potrebe za panikom. Postoje neka oštećenja koja se mogu popraviti zamenom samo jednog dela Vašeg grejača. Evo nekoliko uobičajenih kvarova i kada ih je moguće popraviti u odnosu na one kada Vam kažu da je Vaš bojler prošao svojim tokom:

Curenje

Curenje je jedan od najčešćih problema koje možete videti u svom bojleru. Otkrivanje odakle dolazi curenje je ključ za utvrđivanje koliko je Vaš problem ozbiljan.

Ako curenje potiče od neispravne ulazne cevi, izlazne cevi ili odvodnog ventila u Vašem bojleru, onda se problem lako može rešiti zamenskim delom.

Međutim, ako curi zbog korozije samog bojlera, ne može se popraviti i moraće da se zameni. Dakle, pronađite izvor curenja da biste odredili šta treba da preduzmete.

Voda boje rđe

Promenjena boja vode koja dolazi iz Vaših slavina može biti znak da je rezervoar korodirao i da curi rđa u dovod vode. Ukoliko je to slučaj, onda ćete morati da zamenite svoj bojler, jer je oštećen i nepopravljiv. Prvo ipak, trebalo bi da proverite da li promena boje dolazi od Vašeg bojlera ili od samog vodovoda. Da biste to uradili, otvorite samo slavinu za hladnu vodu i pogledajte da li se promena boje nastavlja. Ukoliko je tako, voda je kontaminirana pre nego što je ušla u Vaš dom i moraćete da pozovete svoje komunalno preduzeće ili lokalnog snabdevača vodom da biste rešili problem.

Nema tople vode

Nedostatak proizvodnje tople vode takođe može biti uzrokovan raznim razlozima. Može biti da je gasovod slučajno isključen ili da se pokvarila komponenta koja kontroliše kontrolnu lampicu. Oba ova problema se lako mogu rešiti tako što ćete ponovo uključiti gas ili zameniti deo ili dva.

Međutim, ako ovi faktori nisu uzrok i Vaš bojler stari, može biti da sam grejač pokvari i zahteva zamenu.

Kada povremeno dobijate toplu vodu, još jedan uzrok je možda veličina rezervoara Vašeg bojlera. Ukoliko Vaše domaćinstvo stalno koristi više tople vode nego što je kapacitet rezervoara za proizvodnju, ostaće Vam periodi hladne vode. U ovoj situaciji, možda ćete želeti da razmislite o zameni rezervoara nekim veće veličine ili prelasku na sistem bojlera bez rezervoara.

Koliko dugo traju bojleri?

U principu, dobro održavan bojler treba da traje oko 8-12 godina. Ako imate problema sa bojlerom, a star je 10+ godina, preporuka je da ga zamenite; međutim, ako ne curi, verovatno se može popraviti. Kvarovi će verovatno biti manji osim ako grejač nije oštetio spoljni izvor.

Dakle, pošto većina kvarova bojlera može imati više uzroka, uvek treba da pozovete stručnjaka za bojler da proveri sve probleme, posebno, ako niste sigurni šta ih uzrokuje. Možda će Vas iznenaditi kada saznate da se Vaš problem može rešiti brzim i jeftinim rešenjem i da uopšte ne morate da nabavite novi bojler. Međutim, ako je Vaš trenutni grejač nepopravljivo oštećen, ili ako se približava 10-godišnjem roku i počne da ima konzistentne probleme, onda je najverovatnije na kraju svog životnog veka i moraće da bude zamenjen.

Shopping cart

close