Pripreme za grejnu sezonu

Naravno, iako su topli i sunčani dani tek stigli, na vreme treba da počnete da razmišljate o pripremama koje treba da obavite za jesenju i zimsku sezonu. Ako sada preduzmete ove korake, nećete morati da se trudite da ih obavite kada vreme počne da zahlađuje. Pogledajte savete koji će Vam pomoći da svoj dom pripremite za grejnu sezonu.

Raspored preventivnog održavanja

Vrste problema koje mogu ozbiljno ugroziti Vaš sistem grejanja nisu stvari koje ćete verovatno primetiti pre nego što mogu da oštete sistem. Dok primetite da se Vaš grejač bori sa problemom, verovatno ćete morati da platite veće troškove popravke samo da biste rešili štetu koja je već napravljena. Da biste smanjili troškove popravke i uštedeli sebi malo frustracija, najbolja stvar koju možete da uradite za svoj sistem grejanja je da zakažete preventivno održavanje.

Tokom sastanka za preventivno održavanje, Vaš tehničar će pažljivo pregledati svaki deo sistema grejanja u potrazi za bilo kakvim znakom da postoji neka vrsta problema. Bilo koji problem se tada može rešiti pre nego što bude imao priliku da nanese štetu sistemu. Redovno preventivno održavanje smanjuje šanse da ozbiljan problem utiče na Vaš sistem do 90% i može poboljšati njegovu energetsku efikasnost do 40%. Preporučujemo Vam da obavite održavanje Vašeg sistema grejanja tokom narednih nekoliko nedelja, kako biste u potpunosti iskoristili dodatnu energetsku efikasnost i bili sigurni da je Vaš sistem u vrhunskom stanju.

Zamenite Vaš sistem grejanja ukoliko je potrebno

Za neke sisteme grejanja, nikakva popravka ili održavanje neće biti dovoljna da bi pravilno funkcionisali tokom sledeće grejne sezone. Ako Vam se čini da se Vaš sistem grejanja bliži kraju svog životnog veka, trebalo bi da razmislite o instaliranju novog pre početka sezone.
Niste sigurni da li je potrebno zameniti Vaš grejač? Najbolji način da se sa sigurnošću utvrdi je da tehničar pregleda to umesto Vas. Ovo su samo neki od uobičajenih znakova da je vreme da zakažete taj sastanak:

Visoki mesečni troškovi: Ako Vaš grejač košta više nego što mislite da bi trebalo da radi iz meseca u mesec, onda je možda vreme da instalirate novi sistem grejanja. Grejači gube efikasnost kako stare, i počinju da rade duže kako bi nadoknadili. Ovo duže vreme rada se ogleda u većim mesečnim troškovima.

Česte potrebe za popravkama: Ako Vam se grejač pokvari svakih nekoliko godina, to nije razlog za brigu. Ako se pokvari svake godine, verovatno će Vam trebati novi. Stari grejači imaju dosta habanja i nije potrebno mnogo da se jedan od delova sistema pokvari pod opterećenjem. Često je mnogo jeftinije instalirati novi sistem nego nastaviti sa popravkom starog.

Starost: Ako je Vaš grejač stariji od 15 godina, verovatno bi trebalo da razgovarate sa profesionalcem o instaliranju novog. Petnaest je prosečan životni vek za većinu sistema grejanja, nakon čega će oni često skupljati niz problema koji će ih činiti sve skupljim za nastavak rada.

Shopping cart

close