Grejanje na radijatore

Ukoliko ste bolje upoznati sa grejanjem na prinudni vazduh, možda ćete oklevati da kupite ili izgradite kuću sa radijatorskim grejanjem. Međutim, iako je to manje uobičajeno u modernim zgradama, toplotni radijatori se jednostavno ne mogu uporediti. Evo šta možete očekivati ako imate dom sa radijatorskim grejanjem:

Dugotrajna toplota:
Temperaturne fluktuacije od prosečne peći otežavaju boravak. Za razliku od sistema sa prinudnim vazduhom, radijatori nastavljaju da daju toplotu satima nakon što se kotao isključi. Ovo vašem domu daje konzistentan, ugodan osećaj kakav želite tokom zime.
Bez promaje:
Iako peć duva topao vazduh, „povetarac“ koji dolazi iz registra snabdevanja može da oseti hladnoću. Poslednja stvar koju želite je da stvorite efekat hladnoće vetra koji će učiniti da vaš dom bude hladniji nego što zaista jeste. Sa radijatorskim grejanjem, toplota ulazi u prostoriju bez izduvavanja vazduha, pomažući Vam da se osećate toplije na nižoj temperaturi.
Tihi rad:
Nedostatak protoka vazduha iz radijatora ima još jedan efekat – omogućava Vam da skoro nečujno zagrejete svoj dom. Možda ćete čuti kako kotao radi iza kulisa kada se uključi, ali bez komponente za duvaljku, u Vašoj kući nikada ne zuji „vetar“.
Poboljšan kvalitet vazduha:
Vlasnici kuća sa pećima se obično žale da cirkulišu prašinu, perut i druge alergene. Ako imate astmu ili alergije, cenićete ovu dodatnu prednost grejanja Vašeg doma bez duvanja vazduha. Ako ste spremni da sami uživate u prednostima grejanja radijatora, pozovite nas da razgovaramo o mogućnostima instalacije, popravke i održavanja.

Različite vrste radijatora
Topla voda i para su dve glavne metode distribucije toplote u sistemu radijatora. Oba tipa radijatora se povezuju na kotao, koji se može napajati strujom ili prirodnim gasom.
Grejanje tople vode

U sistemu grejanja tople vode, kotao zagreva vodu i šalje je kroz cirkulacionu pumpu do radijatora. Kako voda teče kroz kalemove, toplota zrači u prostoriju. Hladna izlazna voda teče nazad u kotao da bi se ponovo zagrejala. Ciklus se nastavlja sve dok je grejanje uključeno.
Kako da znate da li imate sistem za grejanje tople vode:

  • Dve cevi se spajaju na svaki radijator.
  • Na kotao je pričvršćena cirkulaciona pumpa.
  • U blizini kotla se nalazi ekspanzioni rezervoar.
  • Parno grejanje
  • Sistem parnog grejanja pretvara vodu u paru pre nego što je pošalje kroz cevi prema radijatorima. Kako se para hladi, ona se ponovo kondenzuje u vodu i vraća se u kotao da se ponovo zagreje.

Kako da znate da li imate sistem parnog grejanja:

Jedna ili dve cevi su pričvršćene za svaki radijator. (Parni sistemi dolaze u konfiguracijama sa jednom i dve cevi.)
Ponekad čujete visok zvižduk koji dolazi iz Vašeg radijatora. (Ovo ukazuje da je Vašem sistemu potrebno održavanje.)
Na kotao je vertikalno pričvršćeno kontrolno staklo.

Shopping cart

close