Toplotne pumpe

Toplotne pumpe sve više postaju popularan izbor za potrebe grejanja i hlađenja doma. Njihova fleksibilnost, efikasnost, dugoročni povraćaj ulaganja i manji uticaj na životnu sredinu samo su neki od razloga zašto vlasnici kuća žele da zamene svoja postojeća rešenja zasnovana na fosilnim gorivima toplotnim pumpama na obnovljive izvore energije.

Jednako tako, kako vlade postaju proaktivne po pitanju dugoročne održivosti i počinju da primenjuju strategije za postizanje neutralnosti ugljenika, brzo postaje jasno da su toplotne pumpe rešenje budućnosti.

Otkrivanje unutrašnjeg funkcionisanja toplotnih pumpi i konačno odlučivanje o tome da li je to dobra opcija za Vas ili Vaš dom nije lak zadatak, zato u nastavku pružamo odgovore na neka od najvažnijih pitanja sa kojima se možete susresti kada prvi put počnete da razmišljate o toplotnim pumpama.

Kako funkcionišu toplotne pumpe?

U nastojanju da se pojednostavi neki komplikovani inženjering, proces rada toplotne pumpe najbolje se može objasniti kao kolo koje crpi dostupnu toplotu iz zemlje ili vazduha koji okružuje Vaš dom i prilagođava je korisnim temperaturama za stvaranje toplog vazduha ili vode za prostornog i centralnog grejanja, kao i tople vode za centralno grejanje i za snabdevanje toplom vodom.

Toplotna pumpa se može povezati sa drugim sistemima grejanja kao što su radijatori, podno grejanje i sistem tople vode na sličan način kao što je trenutno Vaš kotao na fosilna goriva. Ono što toplotnu pumpu čini drugačijom je način na koji se toplota generiše, a ne kako se distribuira, gde umesto da sagoreva gorivo da bi proizvela toplotu, toplotna pumpa koristi proces isparavanja i kondenzacije rashladnog sredstva.

Da li su toplotne pumpe ekološki prihvatljive?
Toplotne pumpe se napajaju uglavnom iz obnovljivih izvora energije. Kada se instaliraju, Vaša toplotna pumpa će obezbediti 100% Vašeg grejanja i 100% Vaših potreba za toplom vodom mnogo efikasnije od kotla na fosilna goriva. Ovo čini toplotne pumpe jednim od najekonomičnijih i ekološki prihvatljivih rešenja za grejanje dostupnih danas. Pored toga, ako se napajaju obnovljivom energijom iz mreže ili korišćenjem prednosti fotonaponskog solarnog rešenja, toplotne pumpe mogu da obezbede svu toplotu koja Vam je potrebna, bez emisija povezanih sa radom.

Da li su toplotne pumpe vredne ulaganja?
Nema sumnje da će ugradnja sistema toplotne pumpe u početku zahtevati značajna ulaganja, koja su obično više od instaliranja standardnog kotla na fosilna goriva. Kolika investicija zavisi od nekoliko faktora kao što su tip toplotne pumpe, veličina vašeg doma i uređaj na koji toplotna pumpa povezuje, odnosno radijatore.

Uprkos ulaganju, povraćaj koji ćete dobiti od Vaše toplotne pumpe u udobnosti, pouzdanosti i smanjenim računima za energiju tokom njenog životnog veka daleko će biti veći od njene instalacije. Svaki kilovat električne energije koji se koristi u toplotnoj pumpi generiše između 3 – 4 kilovata obnovljive toplote iz vazduha – to je poboljšanje efikasnosti za 300 – 400%. Toplotne pumpe će raditi efikasnije kada je kuća dobro izolovana, tako da je važno razmisliti o dodavanju odgovarajuće izolacije i zaštite od promaje kući kako bi se postigao najviši nivo efikasnosti.

Nema sumnje da je ugradnja novog sistema grejanja velika odluka. Instalacija može poremetiti kućno okruženje i troškovi instalacije mogu se brzo povećati ako niste spremni. Ali dugoročno gledano, instaliranje sistema toplotne pumpe je vredno ulaganja i rada koji ste uložili, jer će vaša nova toplotna pumpa nastaviti da služi Vama i Vašoj porodici dugi niz godina.

Shopping cart

close