Koji je najbolji kotao na pelet?

Najbolje kotlove na pelet proizvode Thermoflux, Biomegal, Lafat, Alfa Plam, Kepo… Upoređujući kotlove na biomasu koji se proizvode, pronaći ćete odgovarajući obnovljivi sistem grejanja za Vaš dom.

U poslednje vreme, Thermoflux, je odigrao važnu ulogu u razvoju visoko efikasnih sistema grejanja na pelet. Imaju širok spektar modela kotlova na pelet koji mogu raditi na drvenim peletima, sečkama ili trupcima. A sa brojnim izlazima na raspolaganju, verovatno ćete pronaći odgovarajući kotao koji će zadovoljiti zahteve grejanja i tople vode u Vašem posedu.

Sva goriva od biomase moraju se skladištiti na licu mesta, ali će drveni trupci zauzeti najviše mesta. Zbog njihove veličine, morat ćete ih ručno ubaciti u kotao. Ovo nije za razliku od kotlova na pelet sa automatskim napajanjem koji rade na drvnu sečku ili pelet. Uprkos ovim nedostacima, napajanje Vašeg doma drvenim trupcima potencijalno bi moglo biti potpuno besplatno. Kao da imate pristup šumskom području, onda biste sami mogli sakupljati drvene trupce.

Ako planirate sami sakupljati drvene trupce koje ćete koristiti kao gorivo za kotao na biomasu, budite oprezni kada je u pitanju sadržaj vlage. Sagorevanje drveta sa visokim sadržajem vlage je neefikasno i ostaviće iza sebe još nereda koji će morati da se očiste. S druge strane, ako je sadržaj vlage prenizak, gorivo će pregoreti. Ovo važi za pelet, kao i za trupce.

Kupovinom goriva od biomase od dobavljača steći ćete poverenje da je sadržaj vlage pogodan za grejanje kuće. Obično će biti između 25-60%, a idealno je oko 35%.

Prednosti najboljih kotlova na biomasu

Prelazak sa sistema grejanja na fosilna goriva na sistem grejanja na biomasu nudi mnoge prednosti:

  • Visoko efikasni sistemi grejanja koji rade do nivoa efikasnosti od preko 90%
  • Sagorevanje drveta je proces koji ne sadrži ugljenik, za razliku od sagorevanja gasa ili ulja koji povećava količinu ugljenika u atmosferi
  • Uštedite novac na računima za energiju jer su goriva na biomasu generalno jeftinija od gasa i nafte

Najbolji kotlovi na biomasu učinit će Vaš dom efikasnijim, smanjiti Vaše račune za energiju i smanjiti Vaš ugljenični otisak. Kada želite da zagrejete svoj dom biomasom, vredi razmisliti o proizvođačima kao što su Thermoflux, Megal, Lafat, Alfa Plam, Kepo.

Shopping cart

close