Odluka između kotla i peći za grejanje Vašeg doma

Da li ste se ikada zapitali koja je razlika između peći i kotla? Da li niste sigurni šta imate u svom domu ili želite da razumete funkcionalnost svakog od njih prilikom donošenja odluke o grejanju za novi dom? U većini slučajeva, ako želite nadograditi postojeći sistem grejanja, Vaš je izbor ograničen postojećom arhitekturom Vašeg doma, a samo će određene vrste kućnih komfornih sistema raditi ispravno. Zato je važno identifikovati ključne funkcije svakog sistema grejanja kako biste mogli doneti informisanu odluku za svoj dom.

Peć koristi gorivo poput gasa, ulja ili električne energije za stvaranje toplote. Izmenjivač toplote prenosi toplotu u vazduh. Ovaj zagrejani vazduh se zatim distribuira po celom domu nizom kanala.

Kotao ili hidraulični sistem grejanja koristi izvor goriva za zagrevanje tečnosti obično vode ili glikola koja se zatim pumpa kroz Vaš sistem hidrauličkog grejanja do različitih uređaja, obezbeđujući toplu vodu za pranje sudova, kupanje i pranje odeće, kao i za druge oblike grejanja. Grejanje kotla ne zahteva kanalizaciju i često se može naći u starijim kućama.

Evo još nekih karakteristika koje kotao kao rešenje za grejanje kuće može ponuditi:

Zračenje sa grejanjem: Povežite svoj bojler sa dekorativnim i efikasnim panelnim radijatorima, podnim grejačima itd. koji greju celu prostoriju.

Podno grejanje: Podne cevi se mogu položiti ispod većine gotovih podnih materijala i povezati sa Vašim kotlom kako bi isporučile „nevidljivu“ toplotu Vašim podovima – nema više hladnih nogu dok hodate kroz svoj dom.

Otopite svoj prilaz: Sledeći isti princip kao i podne cevi, možete automatski uključiti i cirkulisati toplotu kako biste otopili sneg ili led na ulazima u Vašu kuću – smanjujući lopatanje i čineći sigurnije hodanje.

Spa tretman: Zatvoreni i otvoreni bazeni, kao i hidromasažne kade mogu se zagrejati pomoću Vašeg kotla, a da se nikada ne mešaju sa vodom iz bazena ili banje.

Grejači za peškire: Dodajte dašak luksuza u svoje kupatilo. Hidronski grejači peškira koriste toplotu iz Vašeg kotla za efikasno zagrevanje i sušenje peškira za kupatila.

Imajte na umu da ove funkcije nalik spa centru mogu imati dodatne troškove, uglavnom zahtevaju dodatno renoviranje kuće kako bi stvorile oazu iz snova.

Ako gledate novije sisteme grejanja, možete pronaći opcije visoke efikasnosti koje Vam mogu uštedeti potrošnju energije i zauzvrat, dugoročno Vam mogu uštedeti novac na računima za energiju. Obe vrste sistema grejanja pomažu u održavanju domova zdravim i toplim.

Sada kada znate ključne razlike između peći i kotla, možete razmotriti svoje mogućnosti. Ovo Vas dovodi do sledeće odluke: da li biste iznajmili ili kupili novu peć ili kotao? Ovo je veoma važan aspekt jer se obe opcije razlikuju na svoj način.

Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir prilikom ispitivanja Vaših finansijskih mogućnosti za sistem peći ili kotlova:

  • Iznajmljivanje sistema grejanja ne zahteva značajne početne troškove i može Vas osloboditi troškova povezanih sa održavanjem, kao i bilo kojih nepredviđenih troškova popravke.
  • Jedna niska mesečna najamnina može olakšati budžetiranje kućnih troškova.
  • Dok kupovina peći ili kotla uključuje veće početne troškove, oprema u vlasništvu može dodati vrednost Vašem domu kada dođe vreme za prodaju.
  • Ako želite da kupite novu peć ili kotao, razmislite o Planu zaštite i održavanja udobnosti koji pokriva Vaše godišnje održavanje i štiti Vas od neočekivanih troškova popravke.

Kada razmotrite ključne faktore između iznajmljivanja i kupovine nove peći ili kotla, spremni ste za donošenje odluke.

Tu smo za Vas kada Vam zatrebamo – pozovite nas. Stojimo iza svog rada i nudimo najbolje garancije i usluge u poslu za naše proizvode i usluge za grejanje i hlađenje.

Shopping cart

close