Renoviranje kupatila

Jedna od najvećih investicija kada je reč o renoviranju kuće ili stana je svakako renoviranje kupatila.

Kupatilo može biti prava oaza za opuštanje, ali ako imate probleme poput buđi u ćoškovima, pločice koje se odlepljuju pa i vodokotlić koji curi, kupatilo može biti pravo mučenje. Kupatilo je mesto u kom nam počinje i završava se svaki dan, tako da spada u jednu od prostorija za koje se ljudi prvo odluče kada biraju šta da renoviraju.

Renoviranje kupatila deluje kao zastrašujuć i skup proces, pogotovo zato što od svih prostzorija kupatilo najviše stručnih majstora i ne ostavlja nam prostora da uradimo nešto sami.

Odakle početi?

Prvo je potrebno napraviti plan kupatila u kome je potrebno ucrtati trenutne sanitarije koje se nalaze u kupatilu kao i prozore, vrata, radijatore i cevi. To je pravi trenutak da donesete odluku da li ćete staru kadu da menjate za novu tuš kabinom, kojom onda dobijate dodatni prostor u kupatilu.

Najviše ćete uštedeti ako se odlučite da zadržite trenutni raspored u kupatilu a samim tim će se smanjiti i obim posla i radovi će biti brže gotovi. Naravno uslov za to je da su Vam instalacije relativno novije i u dobrom stanju, što obično nije slučaj. Kod pomeranja sanitarija biće dodatnih  radova oko cevi i kanalizacije tako da tokom planiranja to treba imati na umu.

Renoviranje Kupatila 1

Rušenje starog kupatila

Početak radova je rušenje postojećeg kupatila, prilikom koga se skidaju stare sanitarije, pločice i sav kupatilski nameštaj, uklanjaju se stare vodovodne i kanalizacione instalacije.

Zamena vodovodnih i kanalizacionih cevi

Ukoliko se odlučite za zamenu vodovodnih i kanalizacionih cevi, pogotvo ako su one stare, treba da povedete računa o odvodnim mestima jer može doći do dizanja nivoa pada, a značajno je kakav je materijal zidova.

Što se potrebnog materijala tiče tu spadaju cevi, fitinzi, ventili i ostali neophodni materijali.

https://vodoterm.co.rs/kategorija/vodovod-i-kanalizacija/

Elektroinstalacioni radovi

Radovi koji se odnose na promenu kablova, rasvete i utičnica.

Od materijala biće potrebni kablovi, sijalice, utičnice kao i ventilator za ventilaciju ako nema prozora.

https://vodoterm.co.rs/kategorija/ostalo/elektrika/

Hidroizolacioni radovi

Kada se stare pločice skinu neophodno je dobro očistiti i poravnati podlogu pa naneti podlogu za hidroizolaciju a zatim naneti hidroizolacioni materijal, pri čemu se visina hidroizolacije u tuš kabinama najčešće radi do visine od 2m, a u ostatku kupatila dovoljno je 15cm.

Najosetljivije tačke su spojevi poda i zida jer su to mesta na kojima najpre dolazi do prolaska vode ako nema dobre izolacije. Hidroizolacija se najčešće nanosi u dva sloja.

Keramičarski radovi

Pre lepljenja pločica za kupatilo neophodno je izravnati zidove, izraditi košuljicu na podu da bi sve tačke bile više od slivnika. U slučaju da se zida kada ili tuš kabina i ti troškovi treba da se uračunaju u ukupnu sumu.

Cena keramičarskih radova se naplaćuje po kvadratu ugrađenih pločica.

Kada je reč o keramičkim pločicama, pogledajte naš širok asortiman. Varijanta u kojoj možete da uštedite je da ne oblažete zidove keramikom skroz do plafona već da oblažete do neke visine ostalo da prekrečite.

https://vodoterm.co.rs/kategorija/keramicke-plocice/

Krečenje kupatila

Ako vaše kupatilo ima delove zida koji nisu prekriveni pločicama, a i pošto se svakako plafon mora okrečiti, potrebno je da uračunate i krečenje u ukupnu cenu.

Sanitarije i kupatilski nameštaj

Ako ste odlučili da zastarele sanitarije zamenite novim, pored samih sanitarija potrebno je kupiti i sifone, gume, ventile i ostali propratni materijal. U ukupan trošak treba uračunati i cenu postavljanja sanitarija.

Bojleri, baterije i slavine

Cena bojlera za kupatilo zavisi od vrste bojlera i veličine kazana.

https://vodoterm.co.rs/kategorija/kupatilska-oprema/

Renoviranje Kupatila 2

Shopping cart

close