Kako funkcioniše podno grejanje?

Podvojeno je mišljenje kad je reč o podnom grejanju – sa jedne strane su oni koji smatraju da je jako skupo i nezdravo, dok se sa druge strane nalaze oni koji smatraju da je podno grejanje najbolji način zagrevanja objekta.

Podno grejanje definitivno postaje sve prostranjenije, kako u domovima tako i u poslovnim prostorima, a zašto je tako?

Podno grejanje je čak i zdravije od radijatora, a grejanjem na ovaj način dostižemo uštedu energije za 6-12%.  U nastavku teksta odgovorićemo na najčešća pitanja, počevši od cene, preko ugradnje pa sve do bezbednosti u zdravstvenom smislu.

Pre svega, objasnićemo kako funkcioniše podno grejanje. Za ugradnju podnog grejanja će Vam biti potrebna podloga (može se koristiti stirodur u kombinaciji sa armaturnom mrežom ili gotove stiroterm ploče sa kanalima za cevi), zatim cevi koje će sprovoditi toplu vodu i zagrevati Vaš dom, a na kraju dolazi završna podloga za podno grejanje (preporučuju se keramika, mermer ili granit jer dobro sprovode toplotu). Naravno, možete postaviti i dvoslojni ili troslojni parket, ali nikako parket od punog drveta ( može se rasušiti, i samim tim „razići“).

Kada je reč o ugradnji, mnogo je lakše kad je u pitanju ugradnja u toku izgradnje samog objekta, ali ni naknadna ugradnja nije strani pojam tako da nema potrebe da brinete da li je nešto moguće, jer jeste.

Temperatura vode potrebna za zagrevanje, iznosni 35-40 stepeni, što na površini stvara temperaturu od prijatnih 28 stepeni što se smatra i maksimumom koji ne bi trebalo preći.

Koliko će Vas koštati ugradnja i održavanje podnog grejanja?

Ugradnja podnog grejanja koštaće Vas od 15 do 40 evra po kvadratnom metru, u zavisnosti od materijala koji korisitite. Ukoliko je Vaš dom neke prosečne kvadrature, uvođenje podnog grejanja ne bi trebalo da traje duže od dva-tri dana.

Iako je ulaganje na početku veće u odnosu na radijatorsko grejanje, kada je reč o samoj potrošnji, veoma brzo ćete osetiti uštedu od najmanje 12%.

Zašto podno grejanje?

Podno Grejanje01 1

Podno grejanje je niskotemperaturni način da zagrejete svoj dom, a uz to je i ekološki, s obzirom da nema emisije štetnih gasova. Temperatura je ravnomerno raspoređena duž cele površine, a vlažnost je balansirana između poda i vazduha.

Podno grejanje ne zauzima prostor, zidovi i podovi su slobodni, čime je uređenje doma znatno lakše. Gubitak toplote sveden je na minimum, sam sisitem zadržava toplotu što znači da je moguće da prođe i do 10 sati pre nego što se uključi kotao za dostizanje sobne temperature.

Nadam se da smo Vam odgovorili na neka pitanja i malo približili zašto je baš podno grejanje, sve popularniji način zagrevanja.

Shopping cart

close