Kako odabrati pravu keramičku pločicu za vaše kupatilo?

Keramičke pločice su ključni element prilikom uređenja kupatila. Pravilan izbor keramičkih pločica može transformisati prostor i stvoriti željeni izgled. U ovom članku, pružićemo vam smernice za odabir pravih keramičkih pločica za vaše kupatilo, uključujući stilove, veličine, boje i teksture. Takođe ćemo objasniti kako pravilno postaviti pločice kako biste postigli željeni izgled.

 1. Stilovi keramičkih pločica:
 • Klasične pločice: Klasične pločice se odlikuju neutralnim bojama i jednostavnim dizajnom. One su veoma popularne jer pružaju vremenski neutralan izgled i lako se kombinuju sa različitim stilovima kupatila.
 • Moderni stilovi: Moderne pločice često imaju minimalistički dizajn, sa čistim linijama i geometrijskim oblicima. Ove pločice često dolaze u neutralnim bojama, ali mogu biti i jarkih ili kontrastnih boja kako bi se postigao moderan izgled.
 • Rustični stilovi: Rustične pločice imaju prirodan izgled, sa teksturiranim površinama i zemljanim tonovima. One dodaju toplinu i autentičnost prostoru, posebno ako želite da postignete rustični ili prirodni izgled.
 1. Veličina pločica:
 • Velike pločice: Velike pločice daju prostoru moderniji izgled, jer stvaraju iluziju većeg prostora. One su pogodne za veća kupatila ili za postavljanje na zidove kako bi se stvorio upečatljiv efekat.
 • Male pločice: Male pločice su odličan izbor za dodavanje detalja i teksture. One mogu biti postavljene na podu, zidovima ili kao mozaik. Male pločice mogu stvoriti šarmantan ili retro izgled.
 1. Boje pločica:
 • Neutralne boje: Neutralne boje kao što su bele, bež, sive i smeđe su popularan izbor jer se lako kombinuju sa drugim bojama i dekorativnim elementima. One stvaraju elegantan i vremenski neutralan izgled.
 • Jarke boje: Ako želite da dodate malo živosti i energije u svoje kupatilo, razmislite o upotrebi jarkih boja kao što su plava, zelena, crvena ili žuta. Ove boje mogu stvoriti izražajan i osvežavajući izgled.
 1. Tekstura pločica:
 • Glazirane pločice: Glazirane pločice su prekrivene slojem staklene glazure koja im daje sjaj i čini ih otpornim na vodu. One su jednostavne za čišćenje i pružaju gladak i sjajan izgled.
 • Mat pločice: Mat pločice imaju mat završnu obradu koja stvara mekan i nenametljiv izgled. Ove pločice su manje skliske od glaziranih i pružaju suptilnu teksturu prostoru.

Kada je reč o postavljanju pločica, evo nekoliko smernica:

 • Pažljivo planirajte raspored pločica kako biste postigli željeni izgled i izbegli nepotrebne sečenje pločica.
 • Pravilno pripremite površinu pre postavljanja pločica. Očistite je od prašine i masnoće i koristite odgovarajući premaz kako biste osigurali dobro prianjanje.
 • Pratite uputstva proizvođača za lepljenje pločica i pravilno postavljajte fugne.
 • Kada postavljate zidne pločice, koristite nivo ili vodovodnu liniju kako biste osigurali ravno postavljanje.
 • Nakon postavljanja pločica, dobro očistite višak lepka i završite fugiranje.

Uvek je važno pažljivo odabrati keramičke pločice za svoje kupatilo kako biste postigli željeni izgled. Razmislite o stilu, veličini, boji i teksturi pločica koje će se najbolje uklopiti u estetiku vašeg prostora. Pravilno postavljanje pločica je takođe ključno za postizanje profesionalnog izgleda. Ako niste sigurni u svoje veštine ili se suočite sa složenijim radovima, uvek je najbolje angažovati profesionalnog keramičara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *