Koje dimenzije bojlera su Vam potrebne za kuću?

Izbor pravog bojlera za Vaš dom je ozbiljan zadatak. Sa toliko dostupnih opcija i tipova bojlera, teško je znati koji je pravi za Vaš dom. Ukoliko pravilno odradite izbor bojlera može Vam trajati do petnaest godina i biće odgovoran za Vaše potrebe za grejanjem i toplom vodom tokom cele godine.

U zavisnosti od potrebe za toplom vodom u Vašem domu, savršeni bojler variraće za svako domaćinstvo, pa je vrlo važno da se postavi pravi bojler koji odgovara Vašim potrebama i da ne trošite novac na račune za energiju.

Pre nego što odaberete veličinu bojlera, morate da utvrdite koji tip bojlera najbolje odgovara Vašem domu. Postoji čitav niz različitih tipova bojlera koji svi imaju specifične prednosti i efikasnost u zavisnosti od toga koliko prostora imate na raspolaganju.

Kombinovani bojleri

Jedan od najčešćih tipova bojlera u domovima kod nas, kombinovani bojleri, greju toplu vodu po potrebi i kada se ne skladišti topla voda. Kombinacija su bojlera i kotla za centralno grejanje u jednom sistemu i rade tako što ostaju u pripravnosti i zagrevaju vodu gotovo trenutno kada Vam zatreba. Međutim, kombinovani bojleri mogu istovremeno podržavati samo jedan izlaz, pa se mogu koristiti ili za grejanje ili za toplu vodu, ali ne oba istovremeno. Ako imate veliko domaćinstvo koje koristi više izlaza vode, ovo možda nije najbolji bojler za Vas.

Konvencionalni bojleri

Poznati i kao „standardni“, „tradicionalni“ ili „redovni“ bojleri, konvencionalni bojleri koriste rezervoare za toplu i hladnu vodu za zagrevanje Vaše vode. Obično se nalaze u starijim, tradicionalnijim kućama, konvencionalni bojleri su najbolji za direktnu zamenu Vašeg postojećeg sistema grejanja vode.

Sistemski bojleri

Idealan za veće posede ili domove sa većom potražnjom za toplom vodom, sistemski bojler radi tako što uzima vodu direktno iz glavne mreže i zagreva je u akumulacionom cilindru za upotrebu u Vašem domu. Koristeći glavno napajanje vodom, sistemski bojleri eliminišu potrebu za rezervoarom za hladnu vodu i znače da ćete imati trenutni pristup vrućoj vodi na 2 ili više izlaza istovremeno, bez pada pritiska vode.

Postoji nekoliko faktora koje trebate uzeti u obzir kada odgovarate na pitanje „Koja mi je veličina bojlera?“.

Identifikovanje savršenog bojlera zavisi od nekoliko faktora, uključujući veličinu Vašeg doma, broj spavaćih soba.

Ako ste se odlučili za sistem ili bojler samo sa grejanjem, znajte da je veličina cilindra jednako važna kao i veličina bojlera. Opet, kada kažemo veličina, ne mislimo na fizičke dimenzije. U ovom slučaju se pozivamo na kapacitet vode. To bi zavisilo od broja stanara i broja kupatila ili tuša.

Boce za toplu vodu mogu se odzračivati ili odzračivati. Ventilirani cilindri uzimaju vodu direktno iz električne mreže. To zahteva da se instaliraju uz sistemski bojler.

Cilindri se takođe mogu grejati direktno ili indirektno. Indirektno grejanje znači da bojler sam zagreva vodu. Direktno zagrevanje znači da se voda zagreva potapajućim grejačem. Ovi grejači su smešteni u cilindru i mogu da rade uz pomoć solarnih panela za niže troškove energije.

Što više kupatila i tuševa imate, veći bojler će Vam trebati. Pogledajte našu ponudu bojlera.

Shopping cart

close