Kotlovi i njihovo servisiranje

Vaš kotao igra centralnu ulogu u Vašem domu i ako nemate godišnji servis, to može uticati na njegove performanse, učiniti Vaš dom nebezbednim i povećati troškove energije. Usluge gasnih kotlova se redovno zanemaruju, čime se rizikuje da oštete kotao, a da istovremeno imaju negativan uticaj na životnu sredinu.

Koliko često treba servisirati kotlove? Preporučujemo godišnje provere kotla kako biste se uverili da ispravno radi i da se eventualni problemi rano identifikuju i reše. Redovnim servisiranjem kotla osiguraćete da on radi i sigurno i efikasno.

Evo nekoliko saveta kako godišnji servis Vašeg kotla na gas može imati koristi i za Vaš dom i za novčanik.

Neka Vaši troškovi energije budu niski

Kao deo Vašeg godišnjeg servisa gasnih kotlova, Vaš inženjer koji je registrovan za održavanja, proveriće da li Vaš kotao radi efikasno, što Vam vremenom može uštedeti novac. Poboljšavanjem efikasnosti kotla i redovnim servisom možete sprečiti nakupljanje čađi, omogućavajući tako rad kotla nesmetano, što smanjuje potrošnju goriva. Ovo će Vam omogućiti da održite niske troškove energije, istovremeno smanjujući štetan uticaj na životnu sredinu.

Držite svoj kotao pod garancijom

Ako se Vaš gasni kotao ne servisira godišnje, to bi moglo poništiti Vašu garanciju i moglo bi Vas sprečiti da primite bilo kakve pogodnosti koje s njim dolaze. Mnoge garancije proizvođača zahtevaju da svake godine rezervišete registrovanog inženjera. To im omogućava da provere ima li problema i sprečava kvar kotla, pomažući Vam da se grejete tokom cele godine.

Ako se pridržavate uobičajenih protokola za održavanje garancije, takođe ćete zaštititi svoj dom i smanjiti troškove.

Uštedite novac na neželjenim popravkama

Redovne provere i održavanje Vašeg gasnog kotla mogu poboljšati pouzdanost Vašeg sistema grejanja i minimalizovati sve buduće popravke. Godišnja inspekcija može Vam pomoći da odmah rešite bilo kakve probleme, pa je manja verovatnoća da će se Vaš kotao kasnije pokvariti.

Jedan od najvažnijih načina da se brinete o svom kotlu je da ga servisira svakih 12 meseci. Redovne provere mogu otkriti probleme koji bi se, ako ostanu nerešeni, mogli pretvoriti u značajnije probleme koji bi mogli biti skupi za popravku, pa čak i dovesti do potrebe za zamenom kotla.

Pripremite svoj dom za zimu

Toplo se preporučuje da servis Vašeg kotla obavite pre dolaska hladnijih meseci. Nema ništa gore od uključivanja grejanja početkom jeseni i otkrivanja da je neispravno ili, još gore, potpuno pokvareno.

Priprema kuće za zimu i održavanje kotla zdravim osigurava sigurnost Vas i Vaše porodice, a takođe može pomoći u smanjenju troškova jer nećete platiti povećanu potrošnju goriva zbog neotkrivene greške. Inženjer koji je registrovan za gas sigurno će izvršiti osnovne provere kako bi osigurao da Vaš kotao radi bez obzira na vremenske prilike.

Produžite životni vek Vašeg kotla

Dobro održavan i zdrav gasni kotao najverovatnije će imati duži vek trajanja od kotla koji nije servisiran, što može rezultirati značajnim uštedama. Redovno održavanje i profesionalne inspekcije registrovane na sigurnom gasu neće samo održavati rad Vašeg kotla nesmetano i efikasno, već, kao što je ranije pomenuto, takođe mogu pomoći u identifikovanju i ispravljanju manjih problema koji mogu poboljšati životni vek kotla.

Međutim, ako se Vaš kotao približava prosečnom životnom veku od 15 godina, tada neće raditi tako efikasno kao kada je bio potpuno nov. Noviji model gasnih kotlova ima obilje karakteristika koje mogu pomoći u poboljšanju efikasnosti, što ih često čini ekonomičnijim. To može novije kotlove učiniti jeftinijim za rad, a istovremeno pomaže u smanjenju Vašeg ugljeničnog otiska. Međutim, čak i potpuno novom kotlu je potreban godišnji servis, pa morate imati na umu da ga rezervišete svake godine da biste ispunili sve zakonske zahteve.

Čuvajte porodicu i prijatelje

Najznačajnija prednost godišnjeg servisa gasnih kotlova je osiguravanje sigurnijeg doma, jer oštećeni i neispravni kotao može potencijalno dovesti do opasnih požara ili curenja plina. Neispravan kotao takođe može povećati rizik od oslobađanja ugljen-monoksida. Ugljen-monoksid je otrovni gas iako je bistar i bez mirisa, posebno je opasan. Godišnji servis Vašeg kotla pomoći će Vam da rano otklonite sve kvarove, potencijalno štiteći Vaš dom i porodicu od trovanja ugljen-monoksidom.

Shopping cart

close